Geri Kazanım Katılım Payı (GEKAP)
3 Haziran 2020Motor Yağı Değişim İzin Belgesi
19 Eylül 2020Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği’nin Ek-1 ve Ek-2 listelerine tabi işletmelerin çevre danışmanlık hizmeti almasının yasal zorunluluk olduğunu daha önceki yazılarımızda bahsetmiştik. Bu işletmeler, hizmet almanın yanı sıra, bünyelerinde bir çevre mühendisi bulundurabilir ya da çevre yönetim birimi kurabilirler.
Çevre Danışmanlık Hizmeti Nedir?
Ülkemizde çevre danışmanlık hizmeti denilince firmaların aklına ilk gelen, ay da bir veya iki gün tesislerine birisinin gelmesi, formları doldurup imzalaması ve çekip gitmesidir. Aslında çevre danışmanlığı oldukça kapsamlı bir hizmet olmakla birlikte işletmecilerin oldukça yararına bir hizmettir. Hizmet aldığınız çevre mühendisinden işletmenizde oluşan atıkların azaltımı başta olmak üzere
- Hammadde kullanımının azaltılması
- Yardımcı madde kullanımının azaltılması
- Üretimden kaynaklı atıkların yan ürün olarak değerlendirilmesi
- Verimli üretim teknikleri
konuları başta olmak üzere bir çok konuda teknik destek alabilirsiniz. Çevre danışmanlığı, bu bahsedilen konular ve daha fazlası için sizlere, üretimde verimi yükseltecek bir çok konuda faydalı hizmet sunacaktır. Bu nedenle, hizmet aldığınız personeller ile üretim detayları konusunda fikir alışverişi yapmak sizlerin yararına olacaktır.
Çevre Danışmanlık Hizmeti Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Çevre bilincinin artması, artan denetimler, çevre mevzuatının yaşayan bir sistem olarak sürekli güncellenmesi neticesinde sürekli olarak hizmet teklifi için görüşmeler gerçekleştiriyoruz. Gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde çevre danışmanlık hizmetinin nasıl verileceği, süreç içerisinde hangi çalışmaların yapılacağı konularında konuşmaya başlıyoruz. Ağırlıklı olarak piyasadan gördüğümüz kadarı ile işletmeciler, hangi kalitede hizmet alacakları, hizmet konusu, hizmetin yeterliği konularından ziyade fiyatı konuşmayı tercih ediyorlar. Ülkemizde çevre danışmanlık sektörü oldukça değişken bir piyasaya sahiptir. Piyasa fiyatları oldukça makul seviyelerden başlar ve ciddi boyutlara ulaşabilir. Bununla birlikte hizmet kalitesi de oldukça artar veya azalır.
Çevre danışmanlık hizmeti alıyorsanız ya da alacaksanız, hizmet alacağınız firmayı ve personelleri tanımalısınız. Firma ile birebir görüşmeler gerçekleştirerek, mevzuat kapsamında alınacak hizmetler ile ilave hizmetler konularında görüşmeler sağlamalısınız. İşletmenizde devam eden üretim ile ilgili konularda görüştüğünüz kişilere sorular sorarak tecrübe ve bilgilerini anlayabilirsiniz. Firmanın size standart bir mevzuat kapsamında hizmet vermesinden ziyade, sürdürülebilir bir üretim için yardımcı olup olayacağını öğrenebilirsiniz. Fiyat konuşurken kendiniz personel, ulaşım, konaklama ve diğer giderleri hesaplayarak bir hacim belirleyebilir ve altında kalan firmalardan bu konuda açıklama bekleyebilirsiniz. Tabi ki her işletme uygun fiyatlı gider kalemleri oluşturmak isteyecektir ancak yapılacak bir yanlış uygulama işletmenize çok ciddi bir idari yaptırıma mal olabilir.