ÇED Gerekli Değildir Kararı
20 Ağustos 2018Geri Dönüşüm
26 Ağustos 2018Geçici Faaliyet Belgesi, Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği’ne tabi olan işletmelerin, çevre mevzuatına istinaden uygulaması gereken asgari çevre politikalarının ilk adımı sayılabilir. Yönetmeliği Ek-1 ve Ek-2 listelerinde yer faaliyet konusu ve kapasite kriterlerinde olan işletmeler, yönetmelik hükümlerini yerine getirmelidir.
İşletmelerin Geçici Faaliyet Belgesi başvurusu yapabilmesi için sağlaması gereken belli başlı şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar, Ek-1 ve Ek-2 tesislerin için oldukça yakın olmakla birlikte bazı ayrılıklar bulunmaktadır.
Yönetmeliği Ek-1 listesinde yer alan işletmeler, bir çevre danışmanlık firmasından hizmet almak veya işletme bünyesinde “Çevre Yönetim Birimi” kurmak zorundadır. Yönetmeliğin Ek-2 listesinde yer alan işletmeler ise bunların haricinde bünyesinde tam zamanlı olarak bir “Çevre Görevlisi” istihdam ederek bu şartı sağlayabilir. Geçici Faaliyet Belgesi başvurusu yaparken işletmenin belirtilen bu ilk şartı sağlaması gerekmektedir.
Başvurunun yapılabilmesi için gerekli belgeler;
- ÇED Kararı (ÇED Olumlu Belgesi, ÇED Gerekli Değildir Belgesi ya da ÇED Kapsamdışı Yazısı)
- Ticaret Sicil Gazetesi
- Kapasite Raporu (Kapasite Raporundan Muaf ise Muaf Olduğuna Dair Yazı)
- İşletmenin İş Akım Şeması ve Proses Özeti
Bu belgeler tüm başvurular için ortak belgeler olmakla birlikte, işletmenin konusu ve konumuna göre gerekli olan diğer belgeler;
- İl Müdürlüğü Uygunluk ya da muafiyet yazıları (Hava Emisyonu, Çevresel Gürültü, Atıksu Deşarjı ya da Derin Deniz Deşarjı konulu)
Çevre Lisansı konularında faaliyet gösteren işletmeler için gerekli olan belgeler farklılık göstermektedir. Bu tesisler için gerekli olan belgeler Yönetmeliğin Ek-3B’sinde belirtilmiş olmakla birlikte ilerleyen dönemlerde detaylı olarak bilgilendirme yazıları paylaşılacaktır. Çevre Lisansı konuları;
- Geri Kazanım
- Bertaraf
- Ön İşlem
- Ara Depolama
Ülkemizde uygulanan atık yönetimi politikasına göre lisans sahibi olmayan işletmeler atıkların depolanması, bertarafı, taşınması konusunda faaliyet gösterememektedir.
Geçici Faaliyet Belgesi alan bir işletme, belgenin alınmasından itibaren en fazla yüz seksen (180) takvim günü içinde Çevre İzni ve/veya Lisansı’na başvuru yapmalıdır. Geçici Faaliyet Belgesi başvurularında tüm süreç elektronik ortamdan gerçekleşmektedir. Çevre İzin ve/veya Lisansı’na belirtilen süre içinde başvuru yapılmaz ise GFB iptal edilir.
1 Comment
[…] Geçici Faaliyet Belgesinin alındığı tarihten itibaren 1 (bir) yıl süre ile geçerlidir. Ancak, Geçici Faaliyet Belgesinin alınmasından sonra, 180 takvim günü içerisinde Çevre İzin ve Lisans başvuru yapılması gerekmektedir. İşletmeler, bu süre içerisinde Çevre İzin ve Lisans başvurusu yapmazlar ise geçici faaliyet belgesinin süresi bitimine kadar geçerli olur ve işletme faaliyetine devam eder. Ancak, sürenin bitmesinden sonra işletme tekrar başvuru yapmak ve belgesini almak zorundadır. Belgenin süresi bitiminde tekrar başvuru yapmayan ve belgesini almayan işletmelerin faaliyetine devam etmesi idari yaptırım gerektirir ve işletmenin faaliyetine son verilir. Bu nedenle, belirlenen süreler dahilinde başvuruların yapılması önem arz etmektedir. […]